woensdag 27 maart 2013

Alles is familie.

Alles is ellende!

Vooraf de hemel ingeschreven; Minder verhaallijnen. Meer diepgang. Een evenaring van het succes van alles is liefde. Ik zie het er niet aan af. Natuurlijk was Alles is liefde al een bagger film, Alles is familie presteert hier duidelijk onder. 
Het verhaal: de familie de Roover staat op de drempel van allerlei veranderingen. Zoon Rutmer (muziek producent) wil een hit produceren, zijn vrouw Winnie wil zwanger worden. Zoon Charlie wil niks. Vader wil ook niks, moeder wil romantiek en zwager Dick wil zijn overleden vrouw terug. Hoe boeiend kan het zijn? Niet! De film begint met beelden van de maak van een videofilmpje ter gelegenheid van de veertig jarige bruiloft van ouders Jeanette en Arend. Als het de bedoeling was om de chaotische wereld van opgefokte dertigers te schetsen dan slaagt de intro hier wonderwel in. Knullige, niet leuke dialogen en van alle urgentie ontdaan drama. Ondanks de beperking van het aantal verhaallijnen weet Kim van Kooten geen boeiende karakters neer te zetten. Aan de acteurs ligt het niet, die dachten na het lezen van het script een makkie te hebben; ze hoefden alleen zichzelf te spelen. Ik bedoel, als er in een scène waar Winnie (Carice van Houten) de therapeut uithangt, Georgina Verbaan opvalt vanwege haar acteerprestatie. Dan is het allemaal niet hoopvol. 

Het eerste uur gaat in enorm tempo, maar eigenlijk gebeurt er niks. Dan gaat moeder Jeanette eens vreemd met Wilbert Gieske en komt er eindelijk schot in het verhaal. Haar lover blijkt toch een klootzak en vervolgens gaan we over naar een scène bij een fontein waarbij we eerder al beelden uit La Dolce vita zagen; de beroemde scène in de trevi fontein.

Alles is familie pakt het op met dit shot:

Maar ok als het dan toch om te lachen is, laat haar dan als een zombie door de fontein lopen. Als er wat meer van die onzin vooraf was weggelaten dan was daar best ruimte voor geweest. Was natuurlijk cliché geweest, maar verder worden de clichés ook niet geschuwd zullen we maar zeggen.

Winnie laat zich zonder dat ze het weet insemineren met het zaad van Charlie. Ze blijkt na een uur film zwanger en moet met Charlie naar het ziekenhuis vanwege complicaties. Nu wordt het menens en blijken ze toch gevoelens voor elkaar te hebben. 


Is er nu niks positiefs over deze film te zeggen? Jawel bovenstaand shot; Winnie en Charlie zijn onderweg naar wat hij denkt; de spoedeisende hulp. Dit vind ik dan weer fantastisch! Natuurlijk had zij rechts in het shot moeten lopen en hij links, maar ok dat is een detail.

Voor de fans: Deel 3 van de 'alles reeks' komt eraan!



1 opmerking:

  1. Hahaha, ik ben bezig met een blogje en zocht beelden van de fonteinscene. Kon alleen die van jou vinden op internet dus ik leen hem even.

    BeantwoordenVerwijderen